«
»


Unt de shea rafinat sau unt de shea nerafinat? Cum alegem?

Publicat de Mamica Bio on Feb 29, 2012

Aceasta este o intrebare de care ne lovim des, datorita activitatii in cadrul magazinului Organik.ro , si probabil o intrebare pe care toti (cei interesati de produse naturale) ne-am pus-o la un moment dat.

Ca sa va usurez decizia si va scutesc de a citi cateva zeci de pagini pe tema data, o sa va sumarizez in articolul de mai jos metoda de obtinere si proprietatile fiecaruia din cele doua, lasandu-va la final posibilitatea sa concluzionati sau sa comentati pe marginea subiectului.

Untul de shea, prin excelenta african, are o serie de proprietati benefice si a fost folosit in mod traditional ca : emolient, decongestionant, anti-inflamator pentru dureri si artita, balsam tamaduitor pentru cordonul ombilical al bebelusilor, lotiune pentru piele si par, ulei de gatit, ulei pentru lampa, ingredient pentru sapunul negru african etc. Dintre toate insa, proprietatile hidratante, calmante, vindecatoare ale untului de shea s-au remarcat in timp, facand din el un excelent remediu pentru piele – astfel incat el a depasit de mult granitele continentului mama, fiind poate cel mai raspandit produs sau ingredient in produsele de ingrijire.

UNTUL DE SHEA NERAFINAT

Metoda de obtinere:

Untul de shea nerafinat este extras prin metoda artizanala in cadrul unor cooperative de femei din Africa, manual, din samburii fructului de shea. Copacii de shea (karite) cresc in salbaticie, in savanele Africii. Nucile de shea care cad pe pamant sunt recoltate de femeile culegatoare, samburii sunt sparti si fierti in cazane mari cu apa, pana cand grasimea se ridica la suprafata. Aceasta grasime este
colectata, lasata sa se raceasca si sa se solidifice in butoaie mari. In felul acesta, se obtine, in mod traditional, untul de shea nerafinat, raw. O metoda mai moderna este prin utilizarea unei prese mecanice, care pulverizeaza samburele si obtine o mai buna productivitate.

Aspect, textura, miros

Untul de shea nerafinat, raw, are variatii de culoare, in functie de materia prima, zona si momentul recoltei etc . El poate fi galbui spre crem deschis, uneori are granulatii (mai fine sau mai mari). Textura este solida, foarte onctuoasa, se intinde usor dupa ce a fost incalzit in palme.  Mirosul caracteristic este descris ca fiind usor “afumat” sau ca miros de nuca, sau ca o untura, lucru care poate fi gasit dezagreabil  de unele personae mai sensibile, sau care sunt mai putin obisnuite cu produsele naturale, neparfumate sintetic. Aici insa trebuie sa fac o remarca personala si va spun ca mirosul, indiferent daca il gasiti placut sau neplacut este atat de discret si de putin persistent, incat nu stiu daca poate reprezenta un impediment real.

Proprietati 

Untul de shea nerafinat este bogat in substante hranitoare si emoliente, avand un continut impresionant de vitamine, minerale, proteine si un profil unic al acizilor grasi, acidul stearic si oleic, doua substante indispensabile epidermei, care ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare, oferind astfel elasticitate pielii.  Spre deosebire de cremele pe baza de uleiuri minerale (parafina, uleiuri sintetice ce au la baza petrolul), untul de shea restaureaza si mentine elasticitatea tesuturilor.

Untul de shea asigura regenerarea la nivel celular si repara filmul hidrolipidic al pielii – actioneaza ca o veritabila bariera si limiteaza pierderile de apa, determinand astfel  mentinerea unui nivel optim de hidratare la nivel cutanat. In plus, untul de shea nerafinat are proprietati anti-inflamatoare, anti-fungice, usor antiseptice si de filtrare a radiatiilor UV.

Utilizat in stare pura, direct pe par sau piele, untul de shea nerafinat se remarca prin proprietati exceptionale de : hidratare a pielii, calmare a iritatiilor, uscaciunii , tratarea problemelor de piele: psoriasis, eczema, dermatita, alergii, infectii fungice, pete, roseata, riduri, vergeturi, cicatrici, arsuri, zgarieturi etc,  regenerarea tesuturilor, reducerea si estomparea ridurilor, hranirea fibrei capilare, redarea stralucirii si frumusetii parului, protectie solara etc. dar mai presus de toate , un hidratant exceptional, care stimuleaza in mod natural sinteza de colagen.

De asemenea, aceste proprietati fac din el si un ingredient ideal in preparea lotiunilor, cremelor, sapunurilor iar lista poate continua fara restrictii pana la sampon sau balsam de buze.

unt de shea ieftin

UNTUL DE SHEA RAFINAT

Metoda de obtinere:

In ceea ce priveste metoda de obtinere a untului de shea rafinat, veti gasi informatii despre cel putin 2 metode. Producatorii de unt de shea rafinat, dar care are o certificare BIO, sustin metoda naturala de obtinere, printr-un proces care utilizeaza apa fierbinte si o argila speciala, scopul fiind acela de a inlatura mirosul si culoarea, si de a obtine o textura mai omogena si cremoasa. 

Insa utilizarea pe scara larga in industria cosmetica si cererea in crestere pentru unt de shea rafinat au impus o alta metoda de extractie, mult mai rapida, eficienta si putin costisitoare : utilizarea solventilor si a substantelor chimice derivate din petrol, in special a hexanului. Hexanul este un  lichid inflamabil folosit ca dizolvant, cu o serie de utilizari in industria textila, a mobilei si incaltamintii, in tipografii. De asemenea, benzina contine 1-3% hexan. Hexanul este clasificat ca substanta periculoasa, cancerigena de catre EPA ( Environmental Protection Agency).  Utilizarea solventilor, dar si incalzirea la temperaturi foarte inalte in timpul procesului de rafinare, fac ca majoritatea vitaminelor, proteinelor si acizilor grasi sa fie eliminate pe parcurs, in timp ce unele reziduuri chimice stagneaza, ele regasindu-se si in produsul final.

Aspect, textura, miros

Untul de shea rafinat are o culoare alb spre ivoriu, nu are miros, textura este omogena, fara granulatii. Este mai cremos si se intinde pe piele mai usor, atribute care il fac sa fie preferatul unora dintre consumatori.

Proprietati

Desi in procesul de rafinare se pierd o mare parte din nutrienti, si, o data cu ei, proprietatile terapeutice benefice ale untului de shea, totusi el  isi pastreaza proprietatile de hidratare. Untul de shea rafinat este preferat de o parte din consumatori, datorita faptului ca este inodor, iar textura este mai light, fiind usor de aplicat. Este mai ieftin decat untul de shea nerafinat si are o durata de folosire mai indelungata (datorata, in mare parte, substantelor chimice utilizate in procesare).

In industria cosmetica este preferat untul de shea rafinat, intrucat nu prezinta variatiuni de culoare si miros, fiind un ingredient standardizat si asigurand un produs final de aceeasi natura.

Daca obisnuiti sa va pregatiti acasa unele produse de ingrijire, untul de shea rafinat este probabil favorit, intrucat procesul de combinare / mixare cu alte unturi si uleiuri este mai facil datorita texturii, si va garanteaza compozitii reusite. Untul de shea rafinat ramane, ca si cel nerafinat, un hidratant si un emolient excelent, care se combina usor cu alte ingrediente (ca de exemplu uleiul de jojoba), obtinand produse de ingrijire naturale si foarte eficiente. De asemenea,  puteti imbunatati proprietatile si mirosul untului de shea rafinat prin adaugarea catorva picaturi de ulei esential, dupa preferinte.  

Care unt de shea este mai bun? Probabil raspunsul depinde de scopul urmarit.

Pentru utilizarea ca ingredient in lotiuni, crème, pentru combinarea cu alte uleiuri si uleiuri esentiale, pentru utilizarea in industrie, pentru asigurarea unor produse finite cu aspect standardizat, fara variatii de culoare si miros, untul de shea rafinat se preteaza cel mai bine. Daca aceasta varianta vi se pare mai agreabila, sfatul meu este sa alegeti varianta cu certificare BIO, pentru a avea macar certitudinea ca procesarea si rafinarea s-a facut utilizand metode neagresive, fara reziduuri de substante cancerigene.

Insa pentru consumatorii care isi doresc numai produse cu adevarat naturale, in forma lor cea mai pura (si cea mai eficienta), untul de shea nerafinat se distinge ca fiind alegerea primara, acesta fiind singurul care ofera toate beneficiile de frumusete, ingrijire, dar si terapeutice ale fructului de shea (karrite).

Voi ce parere aveti? Pe care il preferati?

Surse :
http://www.ehow.com/about_5375961_refined-vs-unrefined-shea-butter.html http://www.saratogabancorp.com/blog/2011/10/26/unrefined-shea-butter-vs-refined-shea-butter-which-is-best/ http://www.agbangakarite.com/
http://www.scribd.com/doc/4200825/Using-Refined-vs-Unrefined-Shea-Butter
Lasa un comentariu

Comment

*